Annette Durieux

Kinderfysiotherapeut

“Sinds 2006 werk ik als kinderfysiotherapeut, nadat ik al een aantal jaar als algemeen fysiotherapeut en sportfysiotherapeut werkte. Elke behandeling is maatwerk. Het allermooiste vind ik het om kinderen uit te dagen, te prikkelen en ze zo te laten voelen wat ze kunnen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en beleven succeservaringen. Op deze manier is de kans op herstel het grootst. Mijn specialisme lag jaren bij het jonge kind tussen de 0 en de 4 jaar. Ik ben ook betrokken geweest bij onderzoeken naar kinderen met asymmetrie van het hoofd. Ik begeleid ook kinderen die problemen hebben met hun grove of fijne motoriek. Maar ik help ook basisscholieren met bijvoorbeeld sportgerelateerde klachten of tijdens een revalidatietraject. Opgroeien gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Het voelt als een voorrecht dat ik soms getuige ben van de eerste stappen van een peuter, of van een tiener die na een ongeluk weer zonder krukken de praktijk uitloopt. Kinderen moeten met plezier en zonder pijn kunnen bewegen. Daar help ik ze graag bij.”

Wanneer naar de kinderfysiotherapeut?

Heel simpel gezegd: zodra het kind moeite heeft of krijgt met bewegen. Dat kan zich uiten in een breed scala van symptomen. Als een billenschuiver maar geen aanstalten maakt om te gaan kruipen of lopen, kan hij met oefeningen gestimuleerd worden. Peuters en kleuters hebben soms wat moeite met hun fijne of grove motoriek. Als kinderen in een vroeg stadium geholpen worden met hun motorische ontwikkeling, hebben ze daar de rest van hun leven profijt van.

 • baby’s van 0 tot 2 jaar
  Bijvoorbeeld bij een afgeplat achterhoofdje, voorkeurshouding (huil)baby, angst of verkramping bij bewegingen.
 • peuters van 2 tot 4 jaar
  Bijvoorbeeld bij moeite hebben met knippen, plakken, knutselen, tekenen en kleuren, verschil in bewegen tussen de lichaamshelften (links/recht, boven/onder) of moeilijk stil kunnen zitten.
 • schoolgaande kinderen van 4 tot 16 jaar
  Bijvoorbeeld bij het vaak laten vallen van voorwerpen, regelmatig dingen omstoten, houterig bewegen, moeite met schrijven of concentratieproblemen en sportgerelateerde klachten.
 • na doorverwijzing van een specialist
  Bijvoorbeeld bij een motorische ontwikkelingsachterstand, afwijkende spierspanning, ontwikkelingsstoornissen (ASS/PPD-NOS, ADHD), orthopedische afwijkingen, ademhalingsproblematiek, syndroom van Down en sportblessures.